Tietoja minusta

Ohjauskulma on taide- ja kulttuurialan toimijoiden työllistymismahdollisuuksia parantava toimintamalli. Tavoitteena on taide- ja kulttuurialan koulutuksen ja työelämän välisen eron pienentäminen. Ohjauskulma auttaa Satakuntalaisia taide- ja kulttuurialalle valmistuneita laajentamaan työllistymismahdollisuuksiaan ja kehittämään työllisyyttä tukevia projekteja. Ohjauskulmaan osallistuva taide -ja kulttuurialan ammattilainen laatii Ohjauskulman tukemana henkilökohtaisen toimintasuunnitelman. Ohjauskulma tarjoaa asiantuntija-apua ja koulutusta muun muassa urasuunnitteluun, yrittäjyyteen, hanketoimintaan sekä oman osaamisen kehittämiseen liittyvissä asioissa. Toimintaan osallistuminen ei ole kokoaikaista, vaan pohjautuu yksilö- ja ryhmätapaamisiin sekä henkilökohtaiseen ohjaamiseen. Osallistumisen kestoon vaikuttavat osallistujien lähtökohdat ja tarpeet sekä Ohjauskulmassa eteenpäin vietävä projektisuunnitelma. Satakunnan ammattikorkeakoulu käynnistää Satakunnan ELY-keskuksen rahoittaman Ohjauskulmatoiminnan Porissa, Raumalla ja Kankaanpäässä. Ohjauskulman toiminta-aika on 7.10.2011 -31.12.2013.

1.21.2013

Puhdasta skeittitaidetta Kankaanpäässä

Muotoillut Ratkaisut hankkeen Kadotettujen Paikkojen Taidekehän osuus onnistui yli odotusten! Muotoilulla elävöittämisen kohteena ollut Kankaanpään Taidekehä sai heti kättelyssä ahkeran skeittiporukan ansiosta aktivoivan sekä talvisen lisän.


Janne Saario, Mikko Malmivaara ja
Teemu Vanha-Viitakoski käyvät läpi pienoismallia.
Skeittipuistosuunnittelija Janne Saario veti kaksipäiväistä työpajaa 18. ja 19. 1. Kankaanpään taidekoululla sekä läheisessä Linnapuistossa. Jälkimmäiseen syntyi lauantaina kovan ahkeroinnin tuloksena skeitattava, luminen prototyyppi suunnitellusta taideskeittipuistosta.

Työpaja ja koko skeittipuistohanke ovat realistisilla sekä hyvillä kantimilla, sillä jo alusta lähtien saman suunnittelupöydän ääressä ovat keskustellen istuneet niin kaupunginarkkitehti, kaupunginpuutarhuri, kaupunginmuseon johtaja, Suomen johtava skeittipuistosuunnittelija, taiteilijoita sekä supermotivoitunut joukko paikallisia nuoria skeittareita, ammattitaitoinen old school mukaan lukien.



Perjantain osallistavan suunnittelun työpaja aloitettiin kehittävällä ja ideoivalla keskustelulla, jonka tarkoituksena oli kartoittaa skeittiparkkisuunnitelman toteuttamisen esteitä ja mahdollisuuksia.  Käytännön asioista pohdinnassa olivat muun muassa puiston käytön aiheuttama melu ja sen minimoiminen, pintamateriaalit, taiteen integrointi suunnitelmaan, mahdolliset rahoituskanavat ja tietenkin keskiössä skeittipuiston tulevat käyttäjät. Keskustelun lopputulemana voidaan pitää yhteistä tahtoa saada Kankaanpäähän uniikki ja persoonallinen, taidekaupungin nuoria aktivoiva skeittiparkki.

Riku Mesiniemi, skeittiporukan
aktiivi perjantaisessa työpajassa.
Perjantain ohjelma jatkui skeittipuiston pienoismallin rakentamisella.

Muovailu ja näprääminen jatkui iltamyöhään. Aktiiviset lautailijat olivat jo varhain lauantaina, kipakasta pakkasesta huolimatta, lapioimassa unelmaansa Linnapuistoon.  Massiiviset kuormat kokkareista ja vaikeatyöstöisen näköistä lunta saapui kaupungin toimesta kaavaillulle puistoalueelle. Viisitoista rullailevaa nuortamiestä ja nainen, hyväkuntoinen maisema-arkkitehti, taiteilijoita sekä muut hankehenkilöt ottivat mittaa lapiotyöskentelyssä.


Turhaakin kritiikkiä saanut Y-sukupolvi näytti tavoitehakuisella motivaatiollaan pesevän toimistoituneen edeltäjänsä.
Kankaanpään kaupunginpuutarhuri Ilpo Möttönen peräänkuulutti
luovaa hulluutta persoonallisen parkin suunnittelussa.




Kaksipäiväisen työpajan lopputulemana voidaan pitää lumiskeittauspaikkaa Linnapuistossa, hyviä yhteistyökokemuksia sekä vedenpitävää suunnitelmaa aktiivisten nuorten haaveiden toteuttamiseksi.

Taidekehän näkökulmasta luvattua muuttumista on siis luvassa. Hyvin rohkakaisevaa oli  myös nähdä, kuinka likaisesta lumesta, kollektiivisesti työstettynä ja unelmilla höystettynä tuli puhdasta taidetta!








Työpaja on osa Kadotetut paikat-hanketta. Suomen kulttuurirahaston rahoittama ja World Design Capital Helsinki-organisaation hallinnoima hanke tuo muotoiluajattelun osaksi kulttuuripaikkojen kehittämistä. Hankkeessa etsitään muotoilun avulla näille ”kadotetuille paikoille” uudenlaista identiteettiä ja käyttötapoja, joiden myötä niistä tulee näkyviä ja lähestyttäviä erityisesti nuorille. Nuorten ohella muotoiluhankkeeseen osallistetuu paikallisia taiteilijoita sekä kaupunkien ja kulttuurialan toimijoita. Hankkeen muotoilijana toimii Päivi Raivio.

1 kommentti:

  1. http://www.satakunnankansa.fi/lehdessatanaan/1194789622644/artikkeli/kankaanpaahan+syntyi+skeittarin+luminen+unelma.html

    VastaaPoista